FAQ / Dokument

Frågor & svar - FAQJag har anslutit mig till fibernätet, hur gör jag för att köpa internettjänster?

Besök Zitius portal www.zmarket.se, där väljer ni enkelt bland flertalet tjänster. Eller kontakta valfri tjänsteleverantör och fråga dem kring deras möjlighet att erbjuda tjänster i Zitius fibernät på din adress. Alla frågor kring respektive internettjänst besvaras av respektive tjänsteleverantör (kontakta den tjänst du tecknat avtal med). Vad blir månadskostnaden?

Det beror på vilka tjänster du köper (internet, TV, telefoni).Jag vill efteransluta mitt hus till fibernätet, hur gör jag? 

All intresseanmälan görs direkt till Zitius på hemsidan www.fibertillalla.se. När efteranslutning sker beror på hur många som visat intresse i ditt närområde, troligen går det flertal år mellan tillfällena att kunna göra en efteranslutning men om ni inte lagt in en intresseanmälan så blir det aldrig aktuellt. När det är dags kommer ni få ett pris för anslutning att tacka ja eller nej till, om ni tackar ja så efteransluts ni. Alla frågor om efteranslutning besvaras av Zitius, kontaktuppgifter finner ni på www.fibertillalla.seVad kostar det att efteransluta?

Kostnaden för efteranslutning beror på hur många som ansluter sig samtidigt samt vilka förutsättningar som gäller från närmsta finerskåp fram till din tomtgräns. Räkna med minst 25.000kr, med lite avstånd till fiberskåpet så ökar kostnaden markant. Men det kostar inget att göra en intresseanmälan, du får reda på kostnaden innan du slutligt tackar ja till efteranslutning. Alla frågor om efteranslutning besvaras av Zitius, kontaktuppgifter finner ni på www.fibertillalla.seHur djupt gräver man ner kabeln?

På den egna tomten gräver man er den ca. 30 cm, i vanlig terräng ca. 60 cm och på åkermark 80 cm. Hur lång är livslängden på fibernätet?

Man vet inte det idag. 1972 installerades den första och den är fortfarande i drift :-)

1990-91 byggdes trafikverkets fibernät och det har inte varit någon försämring. Problemen har främst handlat om dålig kvalitet från början. Även om fibern kanske har begränsad hållbarhet så läggs den ju i en kanalisation (slang), så kan man alltid dra ut den gamla fibern och blåsa in ny. Kanalisationen har i princip obegränsad livslängd.Är fiber framtidsssäkert?

För telefon, internet och annan kommunikation är fiber ett bevisat säkert alternativ för lång framtid. I många områden ersätter fiber faktiskt redan idag det gamla kopparnätet som tyvärr stängs succesivt i Sverige. Om man även i framtiden efter kopparnätets stängning önskar en fast uppkoppling av telefon, och internet så är alternativet en fibernätsanslutning. Det är helt enkelt vårt framtida fasta nät.